NOVOSTI, JAVNI POZIVI, NATJEČAJI

U četvrtak, 4.12.2014., na Hrvatskim studijima (Borongajska cesta 83d, dvorana Zagreb) s početkom u 16 sati održat će se znanstveni simpozij

 na kojem će biti predstavljeni rezultati triju istraživanja o hrvatskim braniteljima provedenih u sklopu projekta Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP).

„Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“ projekt je koji se sastoji od tri dijela, odnosno od istraživanja percepcije branitelja o preferiranim aktivnostima unutar braniteljskih udruga, socijalne kognicije kod branitelja te kohezije i grupnih procesa u braniteljskoj populaciji.

Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP), a kao partneri u provođenju istraživanja sudjelovali su Institut društvenih znanosti Ivo PilarHrvatski studiji te Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata. Voditelj projekta ispred ZUV HGP-a je Sandra Šućurović, magistra psihologije, dok je ispred Hrvatskih studija voditeljica prof.dr.sc. Jasminka Despot Lučanin. Na temelju rezultata istraživanja moći će se planirati djelatnosti u svrhu podizanja kvalitete življenja branitelja i njihovog psihosocijalnog osnaživanja te će se promovirati pozitivna slika o braniteljima koji su stvorili našu državu i kao takvi zasigurno mogu pomoći u njezinom razvoju.

Na simpoziju će biti izloženi rezultati triju istraživanja. Igor Mikloušić, doktor psihologije, predstavit će preferirane aktivnosti u braniteljskim udrugama te izložiti rezultate istraživanja o koheziji i grupnim procesima kod branitelja. Na temelju tih spoznaja dobivenih na braniteljskoj populaciji, mogu se definirati načini na koje će se unutar bilo koje zajednice stvoriti i održati osjećaji povezanosti, zajedništva, međusobne podrške i odgovornosti jednih prema drugima, što je u središtu interesa suvremenih psiholoških studija ljudske suradnje.

Martina Knežević, doktor psihologije, opisat će istraživanje o socijalnoj kogniciji kod branitelja usmjereno na proučavanje sposobnosti pojedinca za prepoznavanje uzroka vlastitog ponašanja i ponašanja drugih, a ima glavnu ulogu u unapređenju međusobnog razumijevanja i društvene interakcije.

Provedeni projekt izvrstan je primjer suradnje znanstvene zajednice i braniteljske populacije te istovremeno doprinosi povećanju opusa znanstvenih istraživanja koji se bave braniteljskom populacijom, ali se pri tome ne usmjeravaju samo na negativne aspekte kao što su PTSP i ostale psihičke i fizičke bolesti, već ističu snagu branitelja i njihovu sposobnost da služe kao pozitivan primjer čitavoj zajednici.

RAZVOJNA SURADNJA

 

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI

Avenija Dubrava 220, Zagreb
 OIB: 51400119853
IBAN: HR8924020061100598838
 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.